Multippel epifyseal dysplasi (MED)

Multippel epifyseal dysplasi (MED) er en sjelden, arvelig, medfødt tilstand med forandringer i skjelettet (skjelettdysplasi). Tilstanden medfører varierende grad av veksthemning, og kan føre til moderat kortvoksthet med en slutthøyde på 145 til 170 centimeter.

TRS kompetansesenter for sjeldne diagnoser har kompetansesenteransvar for diagnosen.

Les mer på TRS sine sider
Les mer på helsebiblioteket.no

Ressurser (209)

Barn som sover
  |  Tre dager

AVLYST: Barnesøvnkurs

Dette tredagers kurset om søvn vil dekke mange aspekter ved søvnforstyrrelser hos barn. Målgruppe er spesialister og leger i utdanning samt andre faggrupper som arbeider med barn/unge og søvn.

Stabilisering
  |  12 min

Kroppsstabilitet og oralmotorikk

I denne artikkelen vil du lære deg ulike teknikker for å stabilisere pasienten under oralmotorisk (munnmotorisk) trening og behandling.

Sibs kursbilde
  |  60 min

Søskenintervensjonen – SIBS

Dette kurset gir deg de nødvendige forkunnskapene du trenger for å bli en god gruppeleder/tilrettelegger og veileder i søskenintervensjonen – SIBS.

  |  30 min

SOS-regimet

Om stoffskiftekrise, når det er nødvendig å starte et SOS-regime, og hvordan du lager SOS-blandingen

  |  20 min

Fysisk aktivitet er egenomsorg

Hvordan finne smutthull i hverdagen til å være fysisk aktiv?.Anders Hall Grøterud, som har hovedfag i idrettspsykologi, mener at aktivitet er medisin og viser til at fysisk aktivitet er bra for hukommelsen, tenkningen og stressreguleringen.

Lege på sykehus
  |  15 min

Akutt intermitterende porfyri (AIP) – behandling av akutte anfall

Videoforedrag med innføring i generelle prinsipper ved behandling av akutte anfall ved de akutte porfyrisykdommene som AIP, PV og HCP. Hva må du tenke på når en pasient blir lagt inn på din avdeling med mistanke om et porfyrianfall? Hva er den beste behandlingen? Få svarene her. 

  |  39 min

Williams’ syndrom – musikkglede

Pedagog Maria Elind på Frambu snakker i dette foredraget om musikkglede. Hun forteller om musikk og helse, og forklarer begrepene “musikkterapi”, “musikkmedisin” og “musikkpedagogikk”.

  |  4 min

HHT / Oslers sykdom for tannleger

Lær å kjenne igjen symptomene på diagnosen (HHT / Oslers sykdom) og hvilke forberedelser du må gjøre før du kan behandle en pasient med denne diagnosen

  |  13 min

Vårt liv med AMC

Aurora er ni og Monica er voksen, de snakker om hvordan det er å ha arthrogryposis multiplex congenita (AMC).

liten jente
  |  20 min

Nettkurs om dysmeli

I dette kurset vil du lære hva dysmeli er, hvilke utfordringer dette medfører for barnet og hvordan dere kan tilrettelegge undervisning og hjelpe barnet til deltagelse både sosialt og faglig.

lærer
  |  20 min

Nettkurs om narkolepsi

Kurset gir grunnleggende kunnskap om narkolepsi, hva som er spesielt hos barn og ungdom med narkolepsi og hvordan du kan tilrettelegge skolehverdagen for elever med narkolepsi.

Epilepsi
  |  2 -3 timer

Grunnkurs i epilepsi

Kurset gir en innføring i hva epilepsi er, håndtering av ulike typer anfall og hvordan man følger opp medikamentell og ikke medikamentell behandling.

Ledninger
  |  2 -3 timer

Epilepsi – påbygning

Nettkurs om epilepsi ved utviklingshemming, autisme og sjeldne epilepsirelaterte syndromer. Bygger på grunnkurs i epilepsi.

  |  7 min

Forskning på narkolepsi

Humor påvirker personer med søvnforstyrrelsen narkolepsi annerledes enn friske. Lege og forsker Hilde T. Juvodden ved NevSom forteller her om sin forskning på narkolepsi.

  |  22 min

Å leve som ung med blæreekstrofi og epispadi

Thea er født med blæreekstrofi og epispadi. Hun deler sine erfaringer om hvordan det er å leve med kontinent urostomi. Vi har også snakket med stipendiat Silje Helen Krabbe som har forsket på unge med stomi og spesialsykepleier Anne Undrum.

  |  25 min

Å leve som ung med narkolepsi

Hva er narkolepsi?  Hvordan oppleves det? Hva kan omgivelsene gjøre for å lette på situasjonen? Dette er noen av spørsmålene vi forsøker å få svar på i denne episoden av Sjeldenpodden.

  |  23 min

Å leve som ung med PKU

Dortea har PKU, en metabolsk sykdom som ubehandlet kan gi alvorlig hjerneskade. Hun snakker om hvordan det er å leve på en livsnødvendig spesialdiett  og hva som skjer når man lar være i denne podcasten.

  |  21 min

Å leve som ung med Aicardi syndrom

Det er mye som er viktig å vite for dem som jobber i boligen til en person med vanskelig epilepsi og utviklingshemming. Vi har snakket med Anci som har en datter med Aicardi syndrom.

  |  25 min

Dysmelistudien

Studie om smerter og deltakelse i arbeidslivet hos personer med dysmeli.

  |  4 min

Innføring i øsofagusatresi

Kort informasjonsfilm om tilstanden øsofagusatresi (lukket spiserør), og behandling og oppfølging av denne diagnosen.

  |  5 min

Innføring i mastocytose

Kort informasjonsfilm om mastocytose, en heterogen gruppe sykdommer karakterisert av økt antall mastceller. For helsepersonell.

  |  12 min

10 spørsmål om Zolgensma på litt over 10 minutter

Har du lurt på hvordan den banebrytende genterapien Zolgensma fungerer? Eller hvorfor dette er så viktig for barn født med Spinal muskelatrofi (SMA)?
Denne filmen med barnenevrolog Sean Wallace fra EMAN gir deg svaret.
  |  9 min

OI – rehabilitering etter kirurgi

Møt Tellef som er ett år og har OI. Han har nylig gjennomgått en osteotomi på begge ben for å rette dem opp. Se hvordan han trener på Sunnaas etter operasjonen.

 

  |  1 time

Diagnosing and managing the acute porphyrias – the basics

In these webinars, you will learn when to suspect, how to diagnose and how to treat the porphyrias with the support of case histories. The webinars are aimed at clinicians and specialists in laboratory medicine who are not experts in porphyria.

  |  1 time

Porphyria cutanea tarda – the basics

In these webinars, you will learn when to suspect, how to diagnose and how to treat the porphyrias with the support of case histories. The webinars are aimed at clinicians and specialists in laboratory medicine who are not experts in porphyria.

  |  19 min

Kan det være cystisk fibrose?

I denne episoden forteller Ann-Kathrin om sin kronglete vei til riktig diagnose. Og overlege Pål Leyell Finstad svarer på hva cystisk fibrose er og når man skal mistenke diagnosen.

  |  6 timer

Frambu-konferansen 2022

Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser inviterer til sin årlige konferanse rettet mot Frambus målgrupper, som personer med en av Frambus diagnoser, familiene deres, representanter for brukerforeninger og ulike fagpersoner som arbeider med personer med sjeldne diagnoser.

  |  22 min

Ektodermal dysplasi

Manglende tenner kan være tegn på den sjeldne diagnosen ektodermal dysplasi. I denne podcastepisoden forteller Kristoffer om hvordan han mestrer hverdagen med ektodermal dysplasi, og Hilde Nordgaarden fra TAKO-senteret om hvordan holde sykdommen i sjakk.

  |  22 min

Idiopatisk hypersomni – en innføring

Idiopatisk hypersomni kjennetegnes ved en kronisk søvnighet på dagtid, uimotståelig behov for å måtte sove på dagtid, og ofte store vansker med å våkne om morgenen eller etter en sovepause.

  |  45 min

JNCL og fysisk aktivitet

Hovedfokus i kurset er å fremme god helse gjennom ulike former for fysisk aktivitet for elever med juvenil nevronal ceroid lipofuscionose (JNCL) i skolen.

  |  6 min

Rehabilitering med bindevevsdiagnose

Hva spesielt med rehabilitering av personer med sjeldne bindevevsdiagnoser? Møt overlege Jostein Grimsmo ved LHL-sykehuset og personer som er inne på rehabiliteringsopphold der.

 

  |  17 min

Aktivitetspodden Episode 2

Hvordan finner man motivasjon til å være i aktivitet når man har en sjelden tilstand? Fysioterapeut Kerstin Lundberg Larsen snakker med psykolog Elisabeth Fagereng.

  |  17 min

Aktivitetspodden Episode 3

Mange med sjeldne tilstander opplever fatigue. Hvordan får man til å trene da? Fysioterapeut Kerstin Lundberg Larsen og ergoterapeut Trine Bathen snakker om temaet.

  |  21 min

Aktivitetspodden Episode 4

Hvordan kan elever med sjeldne diagnoser være med i kroppsøvingstimene? Og hvilke rettigheter har de? Fysioterapeut Olga deVries og idrettspedagog Wenche Wilhelmsen snakker om temaet.

 

  |  14 min

Aktivitetspodden Episode 5

Aktivitetshjelpemidler bidrar til at personer med sjeldne diagnoser kan være aktive. Fysioterapeut Kerstin Lundberg Larsen og ergoterapeut Gunnbjørg Aune snakker om hvilke muligheter som finnes.

 

  |  4 min

Kjennetegn ved autisme og utviklingshemming

I denne videoen gir psykologspesialist Sissel B. Helverschoug ved NevSom en innføring i hva som kjennetegner autisme. Dette er den første av tre korte filmer om autisme fra NevSom.

 

  |  4 min

Årsaker til autisme

I denne videoen forklarer overlege og spesialist i barnesykdommer Kristin A. Bakke ved NevSom ulike årsaker til autisme. Dette er den andre av tre korte filmer om autisme fra NevSom.

 

Fagdag: Å leve med en ultrasjelden diagnose

Denne fagdagen handler om å leve med en ultrasjelden diagnose og er åpen for alle som har interesse av å lære mer om ultrasjeldne diagnoser, som for eksempel fagpersoner, tjenesteytere og pårørende til personer med en ultrasjelden diagnose.

19.09.2022

  |  4 min

Atferdsfenotyper ved sjeldne genetiske syndromer

I denne videoen forklarer overlege og spesialist i barnesykdommer Kristin A. Bakke og psykologspesialist Sissel B. Helverschou ved NevSom hvordan kunnskap om genetikk og autisme kan utfylle hverandre. Dette er den tredje av tre korte filmer om autisme fra NevSom.

 

TAKO-dagene

Oralmotorisk team ved TAKO-senteret inviterer til kurs i oralmotorikk 14. og 15. november i år.

28.09.2022