Kroppsstabilitet og oralmotorikk

Fysioterapeut stabilisere bena til pasient. Foto.

I denne artikkelen vil du lære deg ulike teknikker for å stabilisere pasienten under oralmotorisk (munnmotorisk) trening og behandling. Gjennom fem instruksjonsvideoer ser du hvordan du kan hjelpe pasienten til en stabil sittestilling, hvordan støtte nakken under orofacial stimulering og hvordan man ved hjelp av spesialputer kan trygge og støtte pasienten i tannlegestolen.

Oralmotorikk omhandler bevegelser i munn og ansikt som utføres ved spising, drikking, tale, mimikk og for å håndtere spytt. Oralmotoriske ferdigheter innlæres og finjusteres gjennom trening. De fleste er ikke klar over denne treningsprosessen ettersom den vanligvis kommer naturlig gjennom barnets utvikling.

Medfødte syndromer og sykdomstilstander kan påvirke disse ferdighetene, og/eller forsinke den naturlige utviklingen. Noen av de som har funksjonshemminger som følge av sjeldne diagnoser, opplever utfordringer knyttet til kontroll over munnområdet. Dersom følsomheten er nedsatt eller bevegeligheten redusert, kan det være nødvendig med behandling og trening. Behandling som omfatter både oralmotorisk trening og stimulering kan bidra til en mer positiv oral utvikling.

Stabilitet i kropp og nakke er nødvendige forutsetninger før oralmotorisk trening igangsettes. Ved for eksempel en dårlig sittestilling vil en person sannsynligvis kompensere ved å ta andre muskelgrupper i bruk for å understøtte de orofaciale bevegelsene.

Målet er at kroppen skal bruke minst mulig energi slik at det blir lettere å gjennomføre munnmotoriske aktiviteter.

Spesialfysioterapeut Malik Mahic ved TAKO-senteret viser deg hvordan i disse fem instruksjonsvideoene.

Informasjon

Sist oppdatert: 29. februar 2024